Antal: 0 | Pris: DKK 0,00 | Vis vogn | Tøm vogn | Til kassen   

Anita & Brian's bassin

Hej EDO-KOI

Her er en lille beretning om vores udbygning af vores havedam. Året var 2005 hvor vi gik rundt, som så mange gange før, i vores have og kiggede på vores havedam. Dammen havde jeg lavet for ca. 7 år siden. Den var på ca. 6.000 l. og vi havde desværre en del problemer med alger. Derudover kunne den godt have været lidt dybere. Den var kun ca. 60-70 cm samt lidt større ville bestemt ikke gøre noget. Det var vidst tid til en lidt større omforandring / udbygning af dammen, og dertil et større filtersystem, da det vi havde ikke passede til udbygningen. Så var det godt at have Internettet. Der blev nøje studeret diverse hjemmesider angående opbygning af havedam samt "tilbehør" og der blev suget af erfaring fra alle siderne. De fejl, de andre havde lavet, var der jo ingen grund til at gentage. En af Internet-siderne angående "tilbehør" til havedamme, der hurtigt kom ind under "Foretrukne" var Edokoi. En af grundene til det, var det nye filter jeg havde kig på. Det var et Hydra 3.000 filter. Jeg syntes, det var enkelt og genialt, idet filtret var fleksibelt. Forstået sådan, at man altid kan tilkøbe sig et ekstra kammer og udvide med det, hvis det skulle blive nødvendigt. Det var lige mig og samtidigt til en pris, jeg syntes lå til min pengepung.

Vi bestemte os for al lave en dam på ca. 15.000 - 20.000 l vand med et vandfald, en overfladeskimmer så vi kunne få et pænt vandspejl og et nedgravet filterhus til det nye filtersystem.

Så på med traileren og ud til Edokoi. Der mødte jeg så Lars Lyngkilde. Han fortalte en masse om filtret og om hvordan det virkede, det bekræftede mig blot mere i mit valg. Lars ville gerne høre om, hvordan jeg ville opbygge det og om hvor stort det skulle være. Han kom med en masse gode råd og forslag om hvordan jeg kunne gøre det, og tak for det. Der var da lige nogle ting, jeg ikke selv havde tænkt på. Lars foreslog, at lave rørsystemet i Ø50 mm plastrør med limfittings. Der blev indkøbt en overfladeskimmer med stor åbning, et 110 mm bunddræn, en 110 mm skydeventil, et 55 Watt TMC pro clear UV-lys samt en Red Devil 12,5 pumpe. Nogle timer senere var jeg på vej til Karup med mit nye udstyr.

Efter en del planlægning og 2 - 3 ugers gravning var det grove ved at være lavet. Ja, alt blev gravet med håndskovl og kørt bort på trillebør. Ingen maskiner her.

I stedet for at dammen skulle være lige dyb over det hele, blev der lavet 2 plateauer ca. 1 meter under vandspejlet, et i hver ende diagonalt, til at placere vores åkander/nøkkeroser på. Det gav flere fordele, bla. at nøkkeroserne kun står på ca. 1 meter vand og ikke 1,7 meter og dermed hurtigere kommer op til overfladen. Samt at siderne blev lidt mere skrå, så bundfaldet nemmere kan finde vej til bunddrænet. Det er jo der, skidtet helst skulle hen. Det kan være svært, at bedømme hvor stort hullet til dammen skal være, når folien f.eks. skal være 8 x 12 meter. Her kan man så bruge en snor, på den længde folien er til at prøve med.


Så var tiden kommet, til at der skulle folie i. Efter der var lagt folie i og der var kommet noget vand i, kom jeg til at sige til børnene, at de ikke turde dyppe måsen i dammen�. Det skal man altså aldrig sige til 2 drenge. Som det ses af datoen på billederne, er det taget i starten af maj måned, og her siger temperaturen bestemt ikke, at det skulle være sommer. Føj hvor måtte det have været koldt. Efter endt påfyldning viste vandmåleren, at vi havde "hældt" ca. 19.000 liter i hullet. Filtersystemet giver klar-vands-garanti til ca. 14.500 liter, men Lars mente godt at den kunne klare de ekstra liter. Alt afhængig af hvor stor en bestand af Koi karper vi skulle have i.

Så kom turen til filterhuset og dens indhold:

Her er det tilladt at kræse lidt, da det er hjertet i havedammen og det der får det hele til at køre. Det blev lavet så stort, at der altid er mulighed for at udvide med et ekstra filterkammer, hvis nu filtersystemet ikke kunne klare de 19.000 liter. Jeg nedgravede en regnvandsfaskine på 200 l til at opsamle vand og skidt, når der skulle slammes ud. Det syntes jeg var en god ide og det virker fantastisk. Så må vi jo se, hvor lang tid der går inden den tilstopper, men den kan da graves op og renses om nogle år.
 

Så er det her, man skal til at være tålmodig og lade det tage den tid, det tager, at få stillet det hele rigtigt an. For har man først støbt, er det svært at lave om. Der skal tilpasses diverse rør, og filteret skal være i den rigtige højde, fordi vandstanden i filteret skal være den samme som i dammen. Der skal også laves rørgennemføringer igennem fundaments-blokkene, og de skal helst sidde i samme højde som dem der går ind i filteret, pga. hvis man bruger for mange bøjninger op og ned, går det ud over vandtrykket. Så der er mange ting der skal passe sammen. Der skal helst laves nogle ekstra rørgennemføringer, hvis man nu liiige skulle finde på noget andet. I filterhuset, er det godt at lave et udluftningsrør i hver ende, så der kan komme lidt cirkulation i luften dernede, ellers kan der godt blive fugtigt dernede.(Det glemte jeg desværre selv, men det skal laves). Når man så er sikker på at have husket det hele, og er helt sikker�. kan man begynde at støbe med beton.

Kan man nu opfinde en måde at få lavet en "frøtrappe" på, vil det være fint, da der altid er en del frøer dernede. De har det nemlig med at tage en tur i gennem bunddrænet og får så en rutschetur op igennem røret og ud i Vortexfilteret. Lettere rundtosset efter turen hopper staklerne så ud over kanten, ned på fliserne og håber så på at blive løftet op i det fri igen for så at tage endnu en tur. De syntes det er vildt sjovt. Så kan de jo bare få et tourpas og selv kravle op igen, så slipper man for at indfange dem og sætte dem fri og de kan more sig hele sommeren..
Hvis nu man vælger at lave rørsystemet i plastrør med limfittings, er det ikke så tosset at bruge nogle unioner til at samle det med. Der kan også opstå den situation at røret stopper eller der kommer mange aflejringer og det skal renses, især det rør til udslamning. Så er det jo rart, at man bare kan skille unionen ad og rense det, uden at dele af rørsystemet skal ødelægges og der skal laves et nyt.
 
Jeg købte et 55 Watt Pro Clear UV-lys. I den er der 2 indgange og 2 udgange. Min pumpe blev forbundet til den ene indgang og den anden blev proppet af. Den ene udgang går så op til vandfaldet og den anden går direkte ud i dammen til cirkulation via en Ø50 mm rørgennemføring ca. 50-75 cm under vandspejlet. I den er der sat en 90 graders bøjning for at få vandet til at "dreje" rundt i dammen. Her er monteret skydeventiler på begge rør, så man kan bestemme hvor vandet skal ledes hen.
Hvis nu man vælger at lave rørsystemet i plastrør med limfittings, er det ikke så tosset at bruge nogle unioner til at samle det med. Der kan også opstå den situation at røret stopper eller der kommer mange aflejringer og det skal renses, især det rør til udslamning. Så er det jo rart, at man bare kan skille unionen ad og rense det, uden at dele af rørsystemet skal ødelægges og der skal laves et nyt.
 
 
 
 
For at lave dammen klar til vinterkørsel, kan man montere et Ø50 mm bunddræn ca. 50-75 cm under vandspejlet i siden og forbinde dette til Vortexfiltret. Husk en skydeventil her da man så kan åbne den og lukke skydeventilen fra bunddrænet. Nu vil vandet kun cirkulere i toppen af dammen. På den måde vil vandtemperaturen på 170 cm være ca. 4 grader hele vinteren.

Låget til filterhuset valgte jeg at lave af nogle vandfaste krydsfinerplader. Jeg inddelte låget i 3 dele og svejsede tagpap på. Grunden til valget af tagpap var, at jeg mente det ville passe godt til granitten samt at det ser naturligt ud og ville falde i med omgivelserne


BESØG EDOKOI
Christian X's vej 25
8260 Viby J

              
Vores åbningstider er  i 2018
 
Mandag - Fredag: 10.00 -17.30
Lørdag -Søndag  10.00 - 15.00
Åbent alle helligedage


Følg os på facebook
Edokoi danmark

             


Ewo 
"...a totally new generation of advanced pond filtration systems..."

KONTAKT OS
Du er velkommen til at ringe eller skrive til os - vi står altid klar med råd og vejledning
 
Ring på 8611 5198

Saki Hikari

Måske verden bedste koi foder
benyttes af næsten alle  de japanske Opdrættere
Her en liste over de sidste mange års show vinder som alle er foderet med Saki
Se mere
           


            
 
NYHEDSBREV
Få vores aktuelle nyhedsbrev tilsendt. 
Tilmeld dig her
-----------------------------------------

-----------------------------------------

 

Edokoi Danmark | Christian X's vej 25  8260 Viby J | Telefon: 86 11 51 98 |  | E-mail:
Copyright © Edokoi Danmark - All Rights Reserved.

DANPAQ Web Content Management System by DAN.