Kæmpe dam på 225.000 liter

Vi ville bygge en kæmpedam til vores showroom, hvor vi kunne vise hvordan en havedam kan og skal opbygges, og samtidig etablere et fantastisk anlæg til vores salgskoier.

Vi begyndte at grave fredag d. 1. december. Det er jo det eneste tidspunkt på året, hvor vi har mulighed for den slags hjemmearbejde, da vi selvsagt ikke har noget overskuds tid i sæsonen.

Som det kan ses på billederne var det, det tunge udstyr som blev taget i brug, men dette var nødvendig for at holde tidsplanen, og ikke mindst at nå så langt som muligt før frosten satte ind. Hele anlægget incl. filter skal stå færdig før den næste sæson begynder i marts

Selve koidammen kommer til at indeholde minimum 225.000 liter vand med flere store vandfald. Det bliver en kanon dam, ikke mindst for mindre koi at vokse i, men der skal nok komme nogle ordentlige basser i også.

Som sagt påbegyndte vi udgravningen den 1. december.

Vores folk graver tre timer om fredagen og igen seks timer om lørdagen, så var hullet gravet og al jorden var kørt bort.

Her ses de 2 første bunddræn, lagt på plads om eftermiddagen.

Der er altid stor debat omkring, hvor mange bunddræn man skal installere i en given dam. Svaret er dog meget enkelt. To bunddræn kan levere ca. 30.000 liter vand i timen, hvis de ikke har nogle skarpe bøjninger i rør systemet (brug aldrig skarpere bøjninger end 45 grader) på vejen op til filteret.

Hvis vi nu installere en pumpe som flytter 30.000 liter vand i timen, så vil to bunddræn der leverer 30.000 liter/t (2 x 15.000L/T) kører langt bedre end fire bunddræn, som nu kun leverer (4 x 7.500L/T) da det lave flow i rørene betyder at bunddræn og rør stille og roligt slammer til, hvilket betyder at pumperne begynder at køre filteret tomt for vand, da de er tilstoppede.

Selv om man jævnligt betjener sin 110mm stophane og forsøger at skylle rørene rene, så vil det med
tiden betyde at man skal i gang med rensetråd og vandslange for at få åbnet op igen. Derfor er det en fordel med mere tryk på ved kun to bunddræn.

Søndag middag gik vi i gang med at udlægge gummidug i hele bassinet. Vi var på grund af størrelsen nød til at sammensætte to stykker gummidug, ét der målte 15 x 26 meter og et andet på 15 x 15 meter.

Den bagerste kant skal løftes 80 cm. med H-blokke, da grunden skråner temmelig meget over de 30 meter. Det gælder også for den lille ø som kan skimtes bagerst i billedet.

Et mindre setup med trædesten, som føre hen til en såkaldt fodersten.

Et af de små vandfald som løber ud i søen.

Vores vandfald der leder vandet tilbage i dammen fra ozon bio uv’en. Dette for at sikre at koierne ikke komme i kontakt med ozon, er det en fornuftig ting at lade det ozonbehandlede vand returnere i et vandfald som sikre at evt. rest ozon bliver afgasset.

Så er taget på plads og nu mangler kun siderne

Ja det er utroligt hvad 2 bunddræn og to overflade skimmer kan gøre sammen med et tromlefilter.